Dr. Oana Arhip
 

Medic primar gastroenterolog
Doctor în științe medicale
CABINET MEDICAL GASTROENTEROLOGIE  
     
  Prima pagină          Servicii medicale          Contact
    
Ecografie abdominală  

Ecografia abdominală este indicată la orice pacient cu o durere localizată sau difuză, în măririle de volum ale abdomenului, traumatisme abdominale.ecograf

Când trebuie sa facem o ecografie?
Situații când ecografia abdominală este recomandată:
* detectarea litiazei sau a inflamației colecistului;
* determinarea gradului de afectare posttraumatică a ficatului, splinei, rinichilor;
* afecțiuni ale pancreasului (pancreatită, tumori);
* determinarea gradului de încărcare grasă a ficatului;
* evaluarea evoluției posttransplant de rinichi;
* prezența de lichid în cavitatea abdominală;
* ghidajul în timpul unei biopsii sau paracenteze;
* detectarea, măsurarea, monitorizarea anevrismului (dilatării) aortei.

Pregătirea prealabilă a unei ecografii abdominale
Se recomandă să nu mâncați cu cel putin 6 ore înainte de consult pentru ca stomacul să fie gol și intestinul subțire să nu fie dilatat, permițând astfel o viziualizare corectă a pancreasului; consumați lichide negazoase 1-1,5 litri; nu urinați decât dupa examinare; la diabetici se recomandă o dietă lichidă; pentru investigarea vezicii biliare este necesară tot o dietă totală pentru o diagnosticare exactă; la examinarea pelvisului, pacientul trebuie să consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o ora înainte de examinare, astfel încât vezica urinară să fie plină. Astfel, vizualizarea uterului și a ovarelor este corectă, iar eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcină mică, sunt mai ușor de depistat.
Ecografia se poate face fără o pregatire prealabilă numai în condiții de urgență.

Contraindicații
Examenul ecografic nu are contraindicații și este recomandabil să se facă de cel puțin una sau două ori pe an. Ecografia are un caracter nedăunător datorită faptului că emite ultrasunete și spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X, aceasta nu are restricții în folosire.

De reținut!
Ecografia măsoară organele, arată forma lor, dar nu dă informații despre funcționarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabilește ținând cont și de alte examene sau analize de laborator.
Metoda nu poate detecta structuri foarte mici (exista o „limită de rezolutie”), de regulă aceasta e valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.