Dr. Oana Arhip
 

Medic primar gastroenterolog
Doctor în științe medicale
CABINET MEDICAL GASTROENTEROLOGIE  
     
  Prima pagină          Servicii medicale          Contact
    
Colonoscopie  

Colonoscopia reprezintă o procedură diagnostică sau terapeutică în timpul căreia se efectuează examenul intestinului gros (rect și colon). Colonoscopia este în general efectuată pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sângerarea la nivel intestinal, durerea abdominală, modificarea tranzitului intestinal. De asemenea, este indicată atunci când se suspectează prezența polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel. O colonoscopie de control (screening) estecolonoscopie necesară a fi efectuata pentru persoanele cu varste peste 50 ani, și pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal în familie (părinți, copii, rude de sânge).

Este important de știut faptul că anumite leziuni de mici dimensiuni pot fi ratate la examenul colonoscopic și din acest motiv este indicat să reveniți pentru a efectua o nouă colonoscopie conform indicațiilor medicului dvs.

Cum trebuie să vă pregătiți pentru colonoscopie?
Î
n vederea efectuarii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie să fie curat, pentru a permite endoscopistului să vadă cu acuratețe întreaga mucoasă colonică. Fără o pregătire adecvată, este posibil ca examenul să nu decurgă în condiții optime și să fie nevoie de repetarea acestuia.

Cu o zi înainte de colonoscopie este ideal de a nu mânca nimic și de a consuma numai lichide (în orice cantitate doriți). Se poate servi un mic dejun constând în alimente ce nu conțin fibre vegetale: carne, branză, iaurt, ouă, înghețată, ceai, cafea. Ulterior veți consuma numai lichide (apă, ceai, sucuri, zeamă de compot, supe strecurate). Începand cu orele 16:00 (sau ora indicata de medicul dvs.), veți bea soluția prescsrisă de medicul dvs. în doze de aproximativ 200-250 ml (o cană) la fiecare 10 minute. Dacă aveți greață în timpul consumării soluției de pregătire, puteți aștepta 30 minute și apoi puteți relua administrarea soluției. Dacă greața persistă, sau alte simptome supărătoare apar, atunci este necesar a contacta medicul dvs.

Medicația dvs. curenta (ex. cardiologică), trebuie administrată cu minim 4 ore anterior procedurii după schema stabilită cu o cantitate mică (100 ml) de apă. De asemenea nu veți mai consuma alte lichide cu 4 ore înainte de procedură.

După terminarea administrării soluției de pregătire pentru colonoscopie, veți avea mai multe scaune diareice, chiar apoase, ce ar putea provoca iritația zonei din jurul anusului. În vederea prevenirii acestei reacții este indicat să vă spălați cu apă calduță fără săpun dupa fiecare scaun, să folosiți servețele umede pentru toaleta locală și să folosiți regulat o cremă de protecție locală (ex. Bepanthen®).

Vă rugăm să informați medicul dacă:
* aveți alergii, afecțiuni pulmonare sau cardiace, ați mai fost anesteziat(ă)/sedat(ă) și ați tolerat dificil procedura;
* dacă sunteți diabetic întrebați medicul dacă să luați insulina sau tabletele înaintea analizei;
* dacă luați medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom) sau aspirină va rugam sa informați medicul; în general medicația anticoagulantă trebuie întreruptă câteva zile înaintea analizei.

Cum va decurge analiza?
Medicul vă va explica în amănunt în ce constă analiza și vă va răspunde la orice întrebare a dvs.
Veți fi rugat să semnați un formular de consimțământ informat care va permite medicului să facă investigația.