Dr. Oana Arhip
 

Medic primar gastroenterolog
Doctor în ştiinţe medicale
CABINET MEDICAL GASTROENTEROLOGIE  
     
  Prima pagină          Servicii medicale          Contact
    
Colonoscopie  

Colonoscopia reprezintă o procedură diagnostică sau terapeutică în timpul căreia se efectuează examenul intestinului gros (rect şi colon). Colonoscopia este în general efectuată pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sângerarea la nivel intestinal, durerea abdominală, modificarea tranzitului intestinal. De asemenea, este indicată atunci când se suspectează prezenţa polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel. O colonoscopie de control (screening) estecolonoscopie necesară a fi efectuata pentru persoanele cu varste peste 50 ani, şi pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal în familie (părinţi, copii, rude de sânge).

Este important de ştiut faptul că anumite leziuni de mici dimensiuni pot fi ratate la examenul colonoscopic şi din acest motiv este indicat să reveniţi pentru a efectua o nouă colonoscopie conform indicaţiilor medicului dvs.

Cum trebuie să vă pregătiţi pentru colonoscopie?
Î
n vederea efectuarii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie să fie curat, pentru a permite endoscopistului să vadă cu acurateţe întreaga mucoasă colonică. Fără o pregătire adecvată, este posibil ca examenul să nu decurgă în condiţii optime şi să fie nevoie de repetarea acestuia.

Cu o zi înainte de colonoscopie este ideal de a nu mânca nimic şi de a consuma numai lichide (în orice cantitate doriţi). Se poate servi un mic dejun constând în alimente ce nu conţin fibre vegetale: carne, branză, iaurt, ouă, îngheţată, ceai, cafea. Ulterior veţi consuma numai lichide (apă, ceai, sucuri, zeamă de compot, supe strecurate). Începand cu orele 16:00 (sau ora indicata de medicul dvs.), veţi bea soluţia prescsrisă de medicul dvs. în doze de aproximativ 200-250 ml (o cană) la fiecare 10 minute. Dacă aveţi greaţă în timpul consumării soluţiei de pregătire, puteţi aştepta 30 minute şi apoi puteţi relua administrarea soluţiei. Dacă greaţa persistă, sau alte simptome supărătoare apar, atunci este necesar a contacta medicul dvs.

Medicaţia dvs. curenta (ex. cardiologică), trebuie administrată cu minim 4 ore anterior procedurii după schema stabilită cu o cantitate mică (100 ml) de apă. De asemenea nu veţi mai consuma alte lichide cu 4 ore înainte de procedură.

După terminarea administrării soluţiei de pregătire pentru colonoscopie, veţi avea mai multe scaune diareice, chiar apoase, ce ar putea provoca iritaţia zonei din jurul anusului. În vederea prevenirii acestei reacţii este indicat să vă spălaţi cu apă calduţă fără săpun dupa fiecare scaun, să folosiţi serveţele umede pentru toaleta locală şi să folosiţi regulat o cremă de protecţie locală (ex. Bepanthen®).

Vă rugăm să informaţi medicul:
* dacă aveţi alergii, afecţiuni pulmonare sau cardiace, aţi tolerat dificil procedura;
* dacă sunteţi diabetic întrebaţi medicul dacă să luaţi insulina sau tabletele înaintea analizei;
* dacă luaţi medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom) sau aspirină va rugam sa informaţi medicul; în general medicaţia anticoagulantă trebuie întreruptă câteva zile înaintea analizei.

Cum va decurge analiza?
Medicul vă va explica în amănunt în ce constă analiza şi vă va răspunde la orice întrebare a dvs.
Veţi fi rugat să semnaţi un formular de consimţământ informat care va permite medicului să facă investigaţia.